Bilgi

Wiki Article



Çocuğunuza Asla Söylememeniz Gereken 9 Cümle
Beni rahat bırak!
Bir ebeveynin çocukları ile ilgilenmeye bir müddet ara vermesi gayet doğaldır; Ama küçük bir çocuğa “Beni rahat bırak”, “rahatsız etme”, “meşgulüm” gibi cümleleri çok sık söyleyerek çocuğun, ona asla zamanının olmadığı mesajını içselleştirme riskini alırsınız ve bu şekilde büyüdüğünde sizinle diyalog kurması ve ergenlik çağındaki sorunlarını size anlatması zor olacaktır.

Bunun yerine, ebeveynlerin de kendileri için zamana ihtiyaçları olduğuna erken yaşlardan itibaren alışmaları gerekir. Onları bazen bir bebek bakıcısı, büyükanne veya arkadaşla bırakın ve kendinize biraz zaman ayırın.

Stresli olduğunuzda, meşgul olduğunuzda ve bir müddet ara vermeniz gerektiğinde, çocuklarınıza söylemek için önceden kendinize bazı cümleler hazırlayın. Örneğin, “Annenin önemli bir işi bitirmesi gerekiyor, işim biter bitmez seni dışarı çıkaracağım” diyebilirsiniz.

Sen çok..
Etiketler, özellikle olumsuzsa, çocuklara yapışır ve kendi kendini gerçekleştiren kehanetlere dönüşür “Neden hep böyle… utangaçsın”? “Neden bu kadar tembelsin?..”. Sonunda, küçük bir kişi gerçekten eksik hissediyor ve buna göre hareket etmeye başlıyor.

Ancak “akıllı” etiketi bile küçük bir çocuğun taşıması zor bir beklentiye dönüşme riskini taşır.

Çok daha iyi bir yaklaşım, belirli davranışları ele almak ve kişiliğiyle ilgili sıfatlardan kaçınmaktır. “Arkadaşına kötü davranmakla hata etmişsin. Gel birlikte nasıl düzeltileceğimize bakalım…”

Ağlama!
“Üzülme” , “Çocuk olma”; “Korkmak için bir sebep yok”..

Hissettiklerini henüz kelimelere dökemeyen küçük çocukların ağlamaları normal, korkmaları da normaldir. Onlara ağlamaları gerekmediğini veya üzülmek için bir neden olmadığını söylemek , onlara(üzülmek ya da korkmak sıradışı ve olmaması gereken bir şeymiş gibi) duygularının geçerli olmadığı mesajını göndermektir.

Bir çocuğun duygularını inkar etmektense , ona ne hissettiğini anladığınızı göstermek çok daha iyidir, örneğin, “Artık arkadaşın olmak istemediği için çok üzgün olmalısın.” “Dalgalardan korkman normal ama sana yakın duracağım ve seni elinden tutacağım.”

Çocuğunuzun hissettiği duyguları adlandırın, onları yönetmeyi öğrenecek ve bunalmayacaksınız ve bir dahaki sefere ağlamak yerine ne hissettiğini kendi sözleriyle anlatacaktır.

Neden kardeşin gibi değilsin?
Bazen bir kardeşi örnek almak doğaldır: “Senin yaşındaki kız kardeşin zaten kendi kendine giyiniyordu…”. Ancak karşılaştırmalar geri tepebilir ve her çocuk diğerinden farklıdır.

Herkesin kendi hızında, mizacında ve kişiliğinde gelişmesine izin verin. Onu her zaman başkalarıyla karşılaştırmak, çocuğunuza onu farklı isteyeceğinizi düşündürebilir.

Ayrıca, sürekli kıyaslama yapmak davranışları iyileştirmeye yardımcı olmaz. Yapmaya hazır olmadığı veya yapmaktan hoşlanmadığı bir şey hakkında sürekli baskı hissetmek kafa karıştırıcı ve stresli olabilir ve çocuğun özgüvenini sarsabilir.

Ya da gücenebilir ve ondan istediğinizi inatla yapmayabilir ve böylece hiçbir yere varmayan bir çekişme başlatabilir. Bunun yerine, başarıyı teşvik etmek ve neler yapabileceğine dair bir örnek vermek daha iyidir: “Bravo, montunu kendin giydin!”
yaşam

Report this wiki page